Nosta katse ruudusta ja vilkaise ympärillesi. Mitä näet? Ehkä perinteisen toimiston? Sen, jonne saavutaan aamulla ja josta lähdetään illalla kotiin. Ulos rakennuksesta saatetaan poistua lounastunnilla. Kollegat kiirehtivät käytävillä palaverista toiseen ja puheensorinan lisäksi huoneet täyttyvät pirisevistä puhelimista ja näppisten naputtelusta. Sellainen on tämän päivän toimisto. Toimistojen ympäristöystävällisyys ja ympäristötoimet ovat tulleet osaksi monen toimiston arkipäivää. Siitä kertoo esimerkiksi se, että WWF:n Green Office -verkostossa on Suomessa mukana jo 184 organisaatiota, 523 toimistoa ja yli 66 000 työntekijää. Millainen on toimisto 7 vuoden kuluttua, tai vaikka 37 vuoden päästä, kun eletään vuotta 2050? Epäilen, että näkymä ei ole sama.

Lounasyrtit kattopuutarhasta

Kun katsoo ikkunasta ulos, näkyy kattoterassilla viihtyisä puutarha, jossa kasvaa kukkien ja puiden lisäksi hyötykasveja, joita toimiston työntekijät voivat hyödyntää. Kattopuutarhojen yleistyminen kaupungeissa, joissa viheralueita on vain harvassa, puhdistaa ilmaa ja antaa elinympäristön monille pienille lajeille. Lisäksi se tarjoaa rauhallisen ja mukavan alueen hengähtää työpäivän aikana. Ylimmät katot on vuorattu aurinkopaneeleilla. Olosuhteet Suomessa aurinkoenergian tuottamiseen ovat otolliset. Tuotanto ei vaadi korkeaa lämpötilaa, päinvastoin. Tärkeintä on valon määrä, ja sitähän Suomen valoisassa kesässä riittää. Aurinkoenergiaa hyödynnetään toimiston valaistuksessa. Katossa roikkuvat led-valot himmenevät ja kirkastuvat ulkoa tulevan valon määrään mukaan ja sammuvat automaattisesti, jos alla ei tapahdu liikettä.

Toimisto ilman seiniä – tai jopa fyysisesti paikallaolevia työkavereita

Toimistoissa ei ole enää huoneita eikä seiniä. Istuttavat työpisteet ovat poissa ja tilalla on korkeita pöytiä, joiden ääressä seisotaan. Kellään ei myöskään ole enää sitä tuttua ja turvallista työpistettä, vaan kukin saa asettua minne tahtoo. Uusia ajatuksia syntyy, kun eri tiimien ihmiset vaihtavat ajatuksia työpäivän lomassa. Tai entä jos ajatuksia vaihdettaisiinkin täysin eri firman työtekijän kanssa, joka kesämökkiä lähellä olevassa toimistohotellissa sattuu samaan työpisteeseen? Toimistohotellit ja etätyö ovat arkipäivää.

Sirkkaa vai koppakuoriaista?

Entä jos lounaalla lihapullien tai kasvislasagnen sijaan tarjolla onkin kausivihanneksia kera paahdettujen sirkkojen? Suomen kuvalehden artikkelissa (22/2013) pohdittiin, kuinka ihmiset saataisiin syömään ötököitä. Ne ovat nimittäin ylivoimaisia proteiinin lähteitä verrattuna vaikkapa naudan lihaan. Ja ympäristöystävällisempiäkin, sillä niiden kasvattaminen vie vähemmän maata ja tuottaa vähemmän metaania. Tänä päivänä Green Office -toimistoissa säästetään sähköä ja muita materiaaleja, pyritään vastuullisiin hankintoihin, kannustetaan pyöräilyyn, järjestetään etäkokouksia ja panostetaan ehkäpä kasvistarjoiluihin. Kaikilla näillä on merkitystä. Mutta ympäristö muuttuu ja niin täytyy meidänkin.  

Maiju Sirviö 
WWF Suomen Green Office -asiantuntija

Julkaistu

14.6.2013
Tags