Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva vuonna 1972 valmistunut Heimola Kiinteistö Oy sijaitsee historiallisesti merkittävällä tontilla Yliopistonkatu 5:ssä. Nykyisin liike- ja toimistotalona palvelevan rakennuksen edeltäjä, Heimolan talo, tunnetaan poliittis-historiallisesti merkittävänä kohteena, jossa luotiin muun muassa perusta Suomen itsenäisyydelle.

Heimolan talo oli arkkitehti Onni Tarjanteen suunnittelema myöhäisjugendia edustanut rakennus, joka sijaitsi Helsingissä nykyisessä Yliopistonkatu 5:ssä (tuolloin Hallituskatu 15). Rakennus valmistui 1910 ja purettiin 1969 uuden omistajan, Suur-Helsingin Osuuskassan (Helsingin OP Pankki Oyj:n edeltäjä) vaatimuksesta. Vuonna 1972 tontille nousi uusi, tätä nykyä Sponda Oyj:n enemmistöomistuksessa oleva moderni liikerakennus.

Nykyisin liiketila- ja toimistorakennuksena palvelevan rakennuksen sijainti on historiallisesti merkittävä. Suomen eduskunta kokoontui Heimolan talossa vuosina 1911–1930 ja hyväksyi siellä Suomen itsenäisyysjulistuksen 6. joulukuuta 1917. Siellä valittiin myös Suomen ainoa kuningas, Friedrich Karl sekä säädettiin torppari- ja kieltolaki.

Vuosina 1946–1969 rakennuksessa toimi tuhatkuntapaikkainen elokuvateatteri Aloha ja 1960-luvun lopussa myös eri taiteilijaryhmittymiä. Eduskunnan entisessä istuntosalissa toimi muun muassa tanssiravintola Rio, jossa esiintyivät muiden aikakautensa tähtien ohella Tauno Palo ja Siiri Angerkoski. Ennen Heimolan talon toukokuista yöllistä purkutyötä vuonna 1969 Suomen eduskunta oli jo jonkin aikaa toiminut Arkadianmäelle, uudessa vuonna 1931 valmistuneessa Eduskuntatalossa.

Uutta liiketilaa Helsingin ydinkeskustaan

Heimolan talon tilalle rakennettiin vuonna 1972 arkkitehti Toivo Korhosen suunnittelema moderni yhdeksänkerroksinen liiketalo. Liiketilojen lisäksi talon ylemmissä kerroksissa on ollut myös Helsingin yliopiston opetustiloja. Myös Korkein oikeus toimi talossa väliaikaisesti vuosina 2008–2009, kun sen omat tilat Pohjoisesplanadilla olivat kunnostettavina.

Heimolan Kiinteistö sijaitsee vilkkaalla ja näkyvällä paikalla Kluuvikadun päässä vastapäätä Kluuvin kauppakeskuksen sisäänkäyntiä – aivan Helsingin yliopiston keskustakampuksen lähettyvillä. Kiinteistön kokonaispinta-ala on 3 724 m², ja sen ensimmäisessä kerroksessa on muun muassa iso Eurokankaan myymälä, ravintoloita ja apteekki.

Heimolan kiinteistön keskeinen sijainti Helsingin ydinkeskustassa mahdollistaa hyvät asiakasvirrat niin jalkaisin kuin myös hyvien liikenneyhteyksien ansiosta. Kaisaniemen metroasema sekä Kluuvin pysäköinti sijaitsevat kiinteistön lähituntumassa. Spondan omistamat tilat on pääosin saneerattu vuonna 2007. Lisäksi kohteessa on vastikään valmistunut putki- ja viemäriremontti. IV-remontti on kohteessa juuri nyt suunnitelmissa.

– Meillä on siis loistavat edellytykset jatkaa kiinteistön kaupallisen kokonaisuuden kehittämistä tarjotaksemme kuluttajille mielenkiintoisia ja ajankohtaisia kauppoja ja palveluja Helsingin ydinkeskustassa, Spondasta todetaan.

Heimolan talo valmistui Yliopistonkatu 5:een vuonna 1910. Arkkitehti Onni Tarjanteen suunnittelema jugendrakennus purettiin vuonna 1969 ja tilalle nousi uusi liikerakennus. Modernin yhdeksänkerroksisen liiketalon suunnitteli arkkitehti Toivo Korhonen.

Julkaistu

3.11.2014
Tags

Tutustu toimitilaan

Yliopistonkatu 5, Helsinki, Kluuvi
Yliopistonkatu 5
1555m²