Helsingin ydinkeskustaan on tänä vuonna syttynyt aiempia vuosia upeampi jouluvalaistus. Mannerheimintien ja Bulevardin uusien valojen takana eivät ole tontut vaan ryhmä keskusta-alueen kiinteistönomistajia.

Yksi talven odotetuimmista hetkistä Helsingissä on, kun ydinkeskustan valot ja lasten silmät syttyvät rinta rinnan. Aleksin joulukadun avajaisia vietettiin marraskuun lopulla.

Päivä piti sisällään todellisen yllätyksen, sillä jouluinen valaistus oli laajentunut Mannerheimintielle saakka. Komeankokoiset valopylväät ihastuttavat kulkijoita aina Bulevardin risteyksestä Postitalon kulmalle ja houkuttelevat peremmälle kauppoihin. Myös Bulevardin alkupää on koristeltu puiden runkojen ympärille kiedotuilla led-valonauhoilla.

Jouluvaloilla on suuri merkitys keskusta-alueen tunnelmanluojana ja vetovoiman lisääjänä. Projektissa isoimpana rahoittajana toimiva Sponda haluaa osallistua omien kiinteistöjen kehittämisen ohella koko kaupungin kehittämiseen ja elävöittämiseen.

”Asukkailta on tullut hyvää palautetta ja kiitosta. Moni on kertonut odottaneensa uusia valoja”, Helsingin kaupungin valaistuspäällikkö Juhani Sandström sanoo.

Valoista saadaan nauttia pitkään, aina tammikuun 2017 loppuun saakka.

”Helsingin brändityössä on käynyt selväksi, että joululla ja talvella on valtava merkitys kaupungin vetovoimaisuudelle. Haluamme, että sekä matkailijat, vierailijat että asukkaat viihtyvät Helsingissä, eivätkä lähde ihailemaan jouluvaloja Keski-Eurooppaan”, Sandström painottaa.

Myös Bulevardi on puettu jouluvalaistukseen. Puunrunkojen ympärille kiedotut led-valonauhat koristavat katua Mannerheimintieltä Yrjönkadulle saakka.

Helsinki tähtää Euroopan mielenkiintoisimmaksi joulukaupungiksi vuoteen 2020 mennessä. Kausivalot Mannerheimintiellä, Aleksilla ja Esplanadilla, Tuomaan Markkinat ja uusi Kolmen Sepän tori ovat jättiloikka kohti tavoitetta.

Kiinteistöomistajat ja Helsingin kaupunki kumppaneina

Helsingin kaupunki ja Mannerheimintien kiinteistöomistajat löivät hynttyynsä yhteen puolitoista vuotta sitten ja alkoivat suunnitella uutta valoaluetta ydinkeskustaan. Citycenterin ja Forumin lisäksi useita toimitilakiinteistöjä Helsingin ydinkeskustassa omistava Sponda on ollut projektissa mukana alusta asti.

Kun yhteistyö alkoi, ensimmäiseksi oli päästävä yksimielisyyteen siitä, millaisia valoja tilataan, miten ne kiinnitetään ja miten ne sijoitellaan.

”Oikea valon sävy on tärkeä. Valkoisen eri sävyjä kylmän sinertävistä lämpimän kultaisiin on lukuisia. Jottei jälkikäteen tulisi pettymyksiä, tilasimme malliksi neljä eri sävyistä valoa ennen päätöksentekoa. Valinta oli lopulta selvä: lämmin valkoinen valo”, Sandström sanoo. Se luo lempeää joulun tunnelmaa.

Mannerheimintien varteen pystytettiin yhteensä 36 juhlavaa led-valopylvästä.

Mannerheimintien valot koostuvat betonijalustoista ja pylväistä, joissa valot hehkuvat. Kaupunki hankki jalustat ja pylväät, joille on käyttöä muinakin vuodenaikoina, ja Sponda sekä muut kiinteistönomistajat vastaavat valoista ja sähköstä. Energiatehokkaita led-valoja sijoitettiin Mannerheimintien varrelle niin paljon kuin sinne mahtui, eli yhteensä 36 kappaletta.

Sponda mukana kehittämässä ydinkeskustan vetovoimaa

Spondalle on tärkeää olla mukana kehittämässä kaupunkia ja osallistua projekteihin alueilla, joilla sen kiinteistöt kauppapaikkoineen sijaitsevat.

”Haluamme lisätä Helsingin ydinkeskustan vetovoimaa kausivaloilla ja houkutella asiakkaita kauppapaikkojen ja palveluiden pariin”, Spondan omistaman kauppakeskus Citycenterin päällikkö Tiina Fågel sanoo.

Fågelille projektissa mukanaolo oli jatkumoa aikaisemmasta, sillä hän on ollut mukana myös Aleksin joulukadun ja Esplanadin valaistusprojekteissa.

Ensimmäinen joulukatu avattiin Aleksanterinkadulle vuonna 1949. Silloin katu koristeltiin havuköynnöksillä ja valaistiin 4 000 hehkulampun avulla. Tänä vuonna jouluvalaistus on laajentunut Aleksanterin kadulta Mannerheimintielle saakka.

Fågel iloitsee siitä, että yhteistyö kaupungin kanssa laajenee. Tarkkasilmäiset ovat jo huomanneet, että Stockmannin kohdalla komeilee valopallojakin.

”Testaamme pallojen ripustusta niin, että siitä tulee näyttävä ja kiinnitys kestää talvimyrskyt. Ensi vuoden lopulla näitä tulee Mannerheimintien valopylväiden rinnalle. 100-vuotias Suomi-neito ansaitsee pääkaupunkinsa pääkadulle arvoisensa juhlavan ja näyttävän valaistuksen”, Fågel paljastaa.

Hänen toiveenaan on, että valomeri laajenisi myös Kaivokadun ja Rautatientorin suuntaan. Aika näyttää.

Julkaistu

12.12.2016
Tags

Tutustu toimitilaan

Mannerheimintie 14-20, Helsinki, Kamppi
Mannerheimintie 14-20
40000m²