Keväällä 2018 valmistuvasta kauppakeskus Ratinasta tulee Tampereen suurin kaupallinen keskus. Tamperelaiset ovat jo ottaneet elämyskeskuksen omakseen, ja peruskiveen ikuistetaankin paikallisten asukkaiden läheisilleen lähettämiä viestejä.

Kauppakeskuksen rakennuttaja Sponda haluaa luoda entistä yhteisöllisempää kaupunkikulttuuria. Ratina tarjoaa niin yksittäisille ihmisille kuin yhteisöille erilaisia tapoja osallistua Tampereen kehittämiseen.

Tilaisuutta isännöivät Spondan liiketoimintajohtajat Ossi Hynynen ja Veli-Pekka Tanhuanpää sekä toimitusjohtaja Kari Inkinen. Keskellä on Tampereen kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Ikonen, joka puhui tilaisuudessa.

”Haluamme olla mukana tukemassa yhteisöllistä tekemistä ja rakentaa kauppakeskuksen, jonka jokainen kokee omakseen”, kertoo kauppakeskuspäällikkö Visa Vainiola Sponda Oyj:stä.

Ensimmäinen askel yhdessä tekemiseen otetaan jo rakentamisvaiheessa. Alueen asukkailta pyydetään viestejä, jotka muurataan kauppakeskuksen peruskiveen. Kauppakeskuksen Valo-Ratina-rakennuksen peruskiveen on jo talletettu yksi valikoima viestejä, joiden halutaan säilyvän ikuisesti. Kirjoittajat osallistuivat myös peruskiven muuraukseen.

Ratinan kauppakeskukseen tulee yli 140 liikettä. Kauppakeskus vastaa Tampereen keskustan ja koko Pirkanmaan kasvaviin palvelutarpeisiin, kertoo Spondan kauppakeskuspäällikkö Visa Vainiola.

Vastaa paikalliseen kysyntään

Vainiola uskoo, että kauppakeskus Ratina tulee vastaamaan Pirkanmaan alueen nopeasti kasvavaan kaupallisten palvelujen kysyntään. Nyt yli miljardia euroa vuodessa Pirkanmaan vähittäiskaupan ostovoimasta valuu maakunnasta muualle.

” Kauppakeskus Ratina vastaa Tampereen keskustan ja koko Pirkanmaan kasvaviin palvelutarpeisiin ”, Vainiola sanoo.

Pirkanmaan vähittäiskaupan ostovoima on nyt noin 3,7 miljardia euroa. Pelkästään Tampereen seudun vähittäiskaupan ostovoima tulee kasvamaan seuraavan reilun 10 vuoden aikana yli 500 miljoonaa euroa.

Tapio Utunen, Jerry Hiltunen, Markus Joutsimäki, Pasi Aho, Tiina Järvilä ja Ida Nurminen pääsivät ikuistamaan viestinsä Ratinan peruskiveen.

Valo-Ratinan peruskiveen ikuistettuja viestejä

Tappara. Meidän kevät. Tänä armon vuonna 2016 se tulee #tappara #meidänkevät #suomenmestaruus #torillatavataan #meidänkoti #hakametsä
”Kirjoitin viestin ennen kuin mestaruus oli varma. Usean tappion jälkeen voitto maistui makealta. Myös poikani ja tyttäreni ovat innokkaita faneja. Toivon uudesta kauppakeskuksesta valoisaa kohtaamispaikkaa, joka tarjoaa shoppailun rinnalla elämyksiä ja lapsille vaikkapa seikkailuratoja”, sanoo Jerry Hiltunen, Tampereen ammattiopisto Tredun auto-osaston opettaja.

Äiti ja isä. Teitte mulle kodin Tampereelle, tää on aina mun sydämessä. Rakastan teitä.
”Näin ilmoituksen Facebookissa ja halusin osallistua, kiittää vanhempiani ja kertoa, että olen henkeen ja vereen tamperelainen. Toivon, että uusi kauppakeskus tarjoaa paljon jännittäviä uusia ja erilaisia kauppoja sekä nuorille oman vapaa-ajan paikan, jossa voi harrastaa spontaanisti vaikka sählyä, pingistä tai askartelua”, sanoo opiskelija Ida Nurminen.

Samu. Iskä lähettää terveisiä. Pasi
”Minulla on kaksivuotias poika Samu. Mikä olisi hienompaa kuin jättää tällainen muisto omalle lapselleen kaupungin uuteen keskukseen, jossa voisi viihtyä vaikka koko päivän. Naisia kiinnostavien vaateliikkeiden ohella siellä saisi olla meille miehille paljon elektroniikkaan ja harrastuksiin liittyviä palveluita ja lapsille vaikka kiipeilypuisto”, toivoo varastomies Pasi Aho.

Pikku Myy ja Pikku J. Onnea tähtiloistoa rakkaille! Äiti ja isi.
”Näin Aamulehdessä ilmoituksen ja kirjoitin spontaanisti viestini. On hienoa, että Tampere kehittyy ja kasvaa. Toivon uudesta kauppakeskus Ratinasta mahdollisimman monipuolista. Kauppoja, palveluita, tapahtumia, jokaiselle jotakin”, sanoo kemisti Tiina Järvilä.

Poikani Aleksi. ”Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan.”
”Muumeista poimimani sitaatin haluan omistaa pienelle pojalleni. Avoin mieli ja positiivinen asenne vievät elämässä pitkälle. Uudelta kauppakeskukselta odotan Tampereelta nyt puuttuvia merkkivaateliikkeitä ja erilaisia ruokapaikkoja. Kohtaamispaikkaa, johon on helppo tulla myös Tampereen lähiympäristöstä”, sanoo äitiyslomalla oleva ostopäällikkö Anna Prusi.

Tampereen asukkaille. Tampere – kotikaupunkisi, ole siitä aina ylpeä!
”Tamperelaisuus kuuluu ja säilyy aina sydämissämme. Halusin viestilläni muistuttaa, miten tärkeitä ovat omat juuremme. On hienoa saada näin keskeiselle paikalle kauppakeskus, joka olisi aidosti tamperelainen ja samalla kansainvälinen. Unelmani olisi helposti navigoitava kohtaamispaikka, josta löytää nopeasti ja helposti haluamansa tuotteet ja palvelut. Miehille odotan jännittäviä innovatiivisia miesparkkeja”, sanoo putkiasentaja Markus Joutsimäki, viidennen polven paljasjalkainen tamperelainen.

Tanja. Koti- ja syntymäkaupunki muuttuu valtavaa vauhtia. Sinulle tässä muisto siitä, että kaikki ei muutu. Historia säilyy, ja olet osa sitä. Aina. Äiti.
”Halusin omistaa viestini tyttärelleni, joka työskentelee kansainvälisessä musiikkibisneksessä Los Angelesissa. Vaikka elämän polut vievät meitä maailman eri suuntiin, säilyy tamperelaisuus aina sydämissämme. Toivon, että Ratinan uudessa kauppakeskuksessa yhdistyy jännittävällä tavalla paikallisuus ja kansainvälisesti sykkivä monimuotoisuus”, kertoo Soile Mehtälä.

Julkaistu

16.5.2016
Tags

Tutustu toimitilaan

Vuolteenkatu 1, Tampere, Ratina
Vuolteenkatu 1
52000m²