Arkkitehti Eliel Saarisen suunnitteleman Keskuskatu 1B:n arvokiinteistön mittavat peruskorjaustyöt alkavat pian valmistua. Muutostyössä rakennuksen toimistokerrosten sisätilat uusitaan täysin. Toimivuudeltaan ja talotekniikaltaan rakennus tulee vastaamaan nykypäivän tarpeita.

Kinopalatsin liiketila eli nykyinen Kiinteistö Oy Keskuskatu 1B valmistui kesäkuussa 1921 vasta tekeillä olleen Hakasalmenkadun varteen. Kadun nykyinen nimi on Keskuskatu.

Kinopalatsin kiinteistössä on perinteisesti toiminut liikepankkeja.

Kluuvin kaupunginosan Gasellin korttelin tontille kohonnut rakennus on osa arkkitehti Eliel Saarisen (1873–1950) toteutumatta jäänyttä 1910–20-luvun keskustasuunnitelmaa, jossa hän hahmotteli Helsingistä modernia eurooppalaista suurkaupunkia. Keskuskatu 1B oli Saarisen viimeinen suunnittelutyö Suomessa ennen muuttoa Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1933 Keskuskatu 1B:ssä oli Käsityöläis-Osake-Pankin pääkonttori.

Rakennuksen nimi on peräisin tontin sisäosassa sijainneesta suositusta Kino-Palatsin elokuvateatterista. Ab Kino-Palats Oy rakennutti elokuvateatterin tontin kadunpuoleiseen osaan, ja rakennukseen valmistui toimitila myös elokuvateatterin omistajan, Suomi-Filmin, pääkonttorille.

Kiinteistössä toimi aluksi Käsityöläis-Osake-Pankki, ja vuonna 1948 tiloihin muutti Pohjoismainen Yhdyspankki (myöhemmin Suomen Yhdyspankki).

Keskuskatu 1B:n kiinteisto on kuvassa keskellä ja Kino-Palatsin talo oikealla.

Vuosina 1973–1976 talossa tehtiin peruskorjaus arkkitehti Risto Skogströmin johdolla. Kiinteistön entisissä pankkisaleissa on nyt Stockmannin tavaratalon myymälätiloja.

Peruskorjaus valmistuu syksyllä 2015

Keskuskatu 1B:n sijainti ei voisi olla enää keskeisempi Helsingin ytimessä. Sen naapureina on vuonna 1930 valmistunut Stockmannin tavaratalo sekä 1969 valmistunut Kirjapalatsiksi nimetty Akateemisen Kirjakaupan rakennus. Hyvät juna-, raitiovaunu- ja bussiliikenteen yhteydet sekä keskustan monet parkkihallit helpottavat kohteeseen saapumista. Laaja lounasravintoloiden kirjo aivan kävelymatkan päässä tuo vaihtelua tiloissa työskentelevien työpäivään.

Keskustan tyylikkään kävelykadun varrella sijaitsevassa rakennuksessa on toimistotilaa yhteensä 2 097 neliömetriä ja liiketilaa yhteensä 1 354 neliömetriä.

Huhtikuussa 2014 kiinteistössä aloitettiin peruskorjaus, jonka myötä sen sisätilat saivat täysin uuden ilmeen. Modernisoidut toimistotilat valmistuivat elo-syyskuussa 2015.

Kiinteistön sisätilat saivat peruskorjauksessa täysin uuden ilmeen.

Tiloja laatutietoiselle asiakkaalle

Toimistotilat ovat neuvottelutiloja lukuun ottamatta pääosin avotilaa, mutta tiloihin on myös suunniteltu kevyitä väliseinäratkaisuja, joita voidaan toteuttaa asiakkaan tarpeen mukaan. Yhteiset sosiaalitilat muun muassa suihkuineen rakennetaan kiinteistön kellarikerrokseen.

”Kohde sopii asiakkaille, jotka etsivät modernia, hyvin suunniteltua toimistotilaa keskeiseltä paikalta Helsingistä”, kuvailee Spondan asiakkuuspäällikkö Kai Ervamaa.

”Keskusta on paraatipaikka, ja voisin kuvitella, että esimerkiksi pankki- ja rahoitussektorin toimijat sekä asianajotoimistot voisivat olla kiinnostuneita muuttamaan Keskuskatu 1B:n uusiin tiloihin”, kertoo Ervamaa.

Lähteenä Trium Arkkitehdit / Netta Böök: Kino-Palatsin Liiketalo – Historian ja rakennusvaiheiden selvitys

Teksti: Nina Garlo-Melkas

Julkaistu

13.3.2015
Tags

Yhteyshenkilö

Valtteri Bragge
Aluepäällikkö