Lassila & Tikanojan pääkonttori siirtyi vuoden alussa Helsingin Lassilasta vain kiven heiton matkan päähän Pitäjänmäkeen, Valimotielle. Vaikka matka oli lyhyt, oli muutos monitilaympäristöksi sitäkin suurempi.

”Halusimme oman näköisemme tilat hyväksi havaitulla alueella Helsingissä. Näkyvin muutos on kuitenkin tilojemme monitoimitilakonsepti, jossa suurimmalla osalla ei ole kiinteitä työpisteitä – ei edes toimitusjohtajalla, kertoo L&T:n toimitusketjun johtaja ja yhtiön muuttoprojektista vastannut Tutu Wegelius-Lehtonen.

Tikanpesässä on kaiken kaikkiaan kuusi kerrosta. Näistä neljä kerrosta on L&T:n omassa käytössä samoin kuin ensimmäisen kerroksen julkinen tila, jossa on muun muassa valoisa ja kotoisa aulatila sohvaryhmineen ja vastaanottotiskin palveluineen. Ensimmäisessä kerroksessa on myös lounasravintola, jollaista ei yhtiön aiemmasta Lassilan toimipisteessä ollut.

Wegelius-Lehtosen mukaan uudenlainen monitoimitilaympäristö on otettu hyvin vastaan. Se haastaa henkilöstön ajattelemaan työn tekoa uudella tavalla.

Monitilaympäristö haastaa ajattelemaan uudella tavalla.

Yritys kannustaa työntekijöitään nyt aiempaa enemmän esimerkiksi joustavaan ja tarpeen mukaiseen etätyöhön niissä toiminnoissa ja tehtävissä, joissa se on mahdollista.

Jopa johtoryhmän viestintä parani avokonttorissa

Uusi avokonttoritoimisto näkyy jo nyt parantuneena organisaation sisäisenä kommunikaationa ja viestintänä myös yrityksen johtoryhmäläisten välillä.

”Avokonttorimalli mahdollistaa jouhevan päivittäisen keskustelun ja asioiden hoitamisen. Työn tekemisen teho ja mielekkyyskin lisääntyy, kun käytäväkeskusteluin voidaan hoitaa monia sellaisia asioita, joiden hoitaminen olisi ennen saattanut vaatia kokonaisen kokouksen järjestämisen ja sähköpostirumban”, Wegelius-Lehtonen kertoo.

Viestintä parani uusien tilojen ansiosta.

Sisustuksessa hyödynnettiin L&T:n brändiä

Vuonna 1983 valmistunut toimistorakennus saneerattiin huolella ennen uusien asukkaiden kotiutumista sinne. Koska L&T halusi rakentaa ”itsensä näköisen” pääkonttorin ja tilasuunnittelu kuuluu myös yrityksen omaan palveluvalikoimaan, se otti itselleen tilojen suunnittelu- ja sisustustyöt hoidettavakseen vuokraisäntä Spondan tarjotessa rakennuttajan palvelut.

”Halusimme varmistua siitä, että tiloista tulee meidän käyttäjien näköiset ja meidän käyttöä tukevat. Sisustuksen ideana oli hyödyntää yrityksen omaa L&T brändiä niin pitkälle kuin mahdollista – sen pirteätä ja iloista värimaailmaa ja kierrätysfilosofiaa ja tuoda sisustukseen mukaan myös ripaus kodinomaisuutta”, kertoo L&T:n palvelupäällikkö ja sisustusarkkitehti Mari Järvenpää.

Tilat on suunniteltu työtehtävien ehdoilla.

Tavallisen avokonttorin lisäksi talosta löytyy hiljaisia tiloja sekä ryhmätyöskentelyyn ja vapaaseen oleskeluun tarkoitettuja sosiaalisia tiloja muun muassa kahvitaukoja, eväiden syöntiä tai vapaata työskentelyä varten.

Toimitilojen tulee olla helposti muunneltavia tarpeiden mukaan

Järvenpään mukaan tilat on suunniteltu työtehtävien ehdoilla ja niiden suunnittelussa hyödynnettiin tutkimuksin kerättyä dataa työntekijöiden käyttäytymisestä, työskentelytavoista ja tilojen käyttötarpeista. Järvenpään mukaan erityisesti pieniä, 2-4 hengen neuvottelutiloja toivottiin. Nyt tällaisia löytyykin Tikanpesästä useita ”minipalavereiden” pitämistä varten.

Järvenpään mukaan modernissa toimistossa avainasemassa on myös tilojen muunneltavuus kuluvan päivän tai vuoden tarpeiden mukaan. Toimitilojen joustavuus on sekä tilan käyttäjälle että kiinteistön omistajalle plussaa.

Mittavissa saneeraustöissä etenkin kiinteistön sisääntuloaula sai uuden ilmeen.

”Sisääntuloaulaa raikastettiin huomattavasti lisäämällä sinne valoa ja väriä. Toimme kodikkuutta tiloihin muun muassa iloisen väristen sohvaryhmien ja muiden kierrätyskeskushankintojen avulla. Luulenkin, että monia puhuttelee se, että pääkonttoritilamme eivät ole liian kiiltokuvamaiset”, Järvenpää sanoo.

Teksti: Nina Garlo-Melkas

Julkaistu

21.4.2016
Tags

Tutustu toimitilaan

Valimotie 27, Helsinki, Pitäjänmäki, Toimistotila
Valimotie 27
9998m²

Yhteyshenkilö

Eero Junni
Asiakkuuspäällikkö