Uusi Artek Helsinki on paitsi design-myymälä myös kaupunkilaisten olohuone. ”En ole koskaan saanut mistään myymälään liittyvästä niin paljon positiivista palautetta kuin tästä myymälätilasta”, kertoo myymäläpäällikkö Ulla Rutanen.

Alvar Aallon suunnittelemista huonekaluista tunnetun Artekin lippulaivamyymälä muutti maaliskuussa 2016 uuteen kiinteistöön Helsingin Keskuskadulle. Uudelle myymälälle olisi vaikeaa kuvitella sopivampaa paikkaa – Spondan omistama kiinteistö kun sijaitsee kahden Aallon itsensä suunnitteleman rakennuksen välissä. Toisella puolella on Akateeminen kirjakauppa, toisella taas Artekin entinen ja pitkäaikainen koti, Rautatalo.

”Tavoitteena oli löytää tila mahdollisimman keskeisellä sijainnilla, ja siinähän kyllä onnistuttiin”, naurahtaa myymäläpäällikkö Ulla Rutanen.

Kiinteistössä on hyvin artekmaiset ikkunat, kertoo Artekin myymäläpäällikkö Ulla Rutanen.

”Tila on vanhempi kuin Aallon piirtämät rakennukset, mutta runko on selkeä ja puhdaslinjainen. Esimerkiksi yläkerrassa on hyvin ’artekmaiset’ ikkunat. Tämä kiinteistö on todella hyvä kehys uudelle myymäläkonseptillemme.”

”Tila on puhdas, paljas ja hieno”

Ennen Artekin muuttoa kiinteistöön tehtiin mittavia uudistuksia. Koko kiinteistö oli sitä ennen peruskorjattu ja varustettu uudella ICT- ja kiinteistötekniikalla.

Artekia varten kaikki pinnat maalattiin ja tilan kattorakenteita muutettiin kevyemmiksi. Lisäksi joitakin väliseiniä poistettiin ja tila avattiin yhtenäisemmäksi.

”Tavallaan kaikki turha poistettiin. Nyt tila on puhdas, paljas ja hieno”, myymäläpäällikkö Rutanen kertoo.

Avarassa myymälässä erityisesti valon merkitys korostuu. 

Myymäläkonseptia suunnitellessa tilaan valittiin myös uudet materiaalit korostamaan puisia huonekaluja.

”Emme halunneet laittaa ikään kuin puuta puulle. Siksi valitsimme tilaan kiveä ja metallia.”

Avarassa myymälässä erityisesti valon merkitys korostuu. Rutanen kertookin, että tilan loistavaa luonnonvaloa on käytetty hyväksi mahdollisimman paljon.

Luonnonvaloa käytetään mahdollisimman paljon hyödyksi

”Lisäksi alkuperäinen portaikko on tässä tilassa hieno yksityiskohta. Askelmitta on kauhean miellyttävä. Ihmiset löytävät myös toiseen kerrokseen ja ovat kiinnostuneita tulemaan sinne.”

Lippulaivamyymälä tavoittaa myös uusia kohderyhmiä

Keskuskadulla sijaitseva lippulaivamyymälä on tätä nykyä Artekin ainoa oma myymälä. Siksi sillä pyritään tavoittamaan kaikki mahdolliset kohderyhmät. Tässä on myymäläpäällikkö Rutasen mukaan jo onnistuttukin.

”Tässä sijainnissa meillä on mahdollista tavoittaa myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät varta vasten tulisi Artekin myymälään. Yllättävän paljon meillä on asiakkaita, jotka ovat selvästi menossa esimerkiksi teatteriin, ja sitä ennen piipahdetaan täällä”, Rutanen kertoo.

Artek saa koko tuotevalikoimansa hyvin esille.

Myös kanta-asiakkaat ja Artekille tärkeät turistit ovat kiitelleet uutta myymälää.

”En ole aikaisemmin saanut Artekissa myymälään liittyvistä asioista näin paljon positiivista palautetta kuin tästä uudesta myymälästä. Sitä on tullut kaikilta asiakasryhmiltä – myös niiltä, jotka olivat ensin hieman epäileväisiä muuton suhteen.”

Kaupunkilaisten olohuone tarjoaa inspiraatiota ja vihreää teetä

Myymälän tarkoituksena on paitsi esitellä Artekia ja sen huonekaluja, myös toimia eräänlaisena kaupunkilaisten olohuoneena ja yhteisenä tilana. Sen kokemuksen ovat jakaneet myös monet asiakkaat.

En ole aikaisemmin saanut Artekissa myymälään liittyvistä asioista näin paljon positiivista palautetta kuin tästä uudesta myymälästä, kertoo Ulla Rutanen.

”Moni asiakas sanoo, että tulee tänne lepuuttamaan silmiään, saamaan ideoita ja katsomaan, mitä uutta on tarjolla. Eli inspiroitumaan”, Rutanen kertoo.

Myymäläkonseptiin kuuluu esimerkiksi pieni kirjakioski, jossa on tarjolla vaihtuvia julkaisuja ja erilaisia lehtiä. Lisäksi yläkerrassa on tarjolla lauantaisin vihreää teetä.

”Yläkertaan voi tulla rauhoittumaan, avata oman läppärin tai vaikka selailla julkaisuja ja juoda teetä.”

Julkaistu

21.4.2016
Tags