Sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt suunnittelee tiloja ihmisten ehdoilla. Toimivan ja viihtyisän toimiston suunnitteluun ei ole olemassa valmista kaavaa. Siksi tiloissa työskentelevien toiveita kannattaa kuunnella.

Toimivan ja viihtyisän toimiston suunnitteluun ei ole olemassa yhtä ja samaa yleispätevää kaavaa. Alkuun pääsee selvittämällä, miten toimistossa aiotaan työskennellä. Millaisia toiveita ihmisillä on? Kuinka paljon tarvitaan rauhallista tilaa, kuinka paljon tehdään ryhmätöitä?

Olen ilokseni huomannut, että työntekijät otetaan nykyään tilojen suunnittelussa aiempaa paremmin huomioon. Oma tapani on kiertää yrityksen tiloissa, istua alas ja kuunnella, mitä ihmiset pitävät senhetkisestä toimistostaan. Mikä siellä ei toimi? Missä ihmisten työpisteiden pitäisi sijaita, jotta hommat hoituisivat parhaiten? Kuka printtaa paljon, kenellä on häiritsevän kantava ääni? Kuulen silloin kaikki mahdolliset jutut ja saan paljon vinkkejä myös ergonomian huomioon ottamiseen. Tässä vaiheessa trendit ja vaikkapa sisustuksessa käytettävät värit ovat toissijaisia.

Yllätys odottaa

Ensin työstän kuntoon toiminnallisen pohjan. Varsinainen sisustus alkaa vasta sen jälkeen. Siihen haluan saada mukaan jotakin sellaista, mitä yrityksen väki ei olisi osannut odottaa. Kutsuttakoon niitä herkuiksi tai iloisiksi yllätyksiksi.

Toimitilan suunnittelu on onnistunut silloin, kun ihmisistä on mukava tulla sinne töihin. Tätäkin onnellisempi tilanne on, jos työntekijät voivat olla tiloistaan ylpeitä: Katsokaa, millaisessa konttorissa me saamme tehdä töitä!

Hyvin suunniteltu toimisto on lisäksi sellainen, että yrityksen asiakkaiden on helppo yhdistää tilat firman toimintaan. Tilat kertovat omalla tavallaan, mitä yritys edustaa, millaista on sen liiketoiminta, millainen on sen brändi.

It's all about people

Omissa suunnitelmissani lähtökohtana ei ole pohtia, mikä on kohderyhmä tai suunnitella tiloja arkkitehtuuri edellä. Oma mottoni on ”It´s all about people”. Se pätee, oli kyse sitten kodin, toimiston, ravintolan tai hotellin sisustuksesta.

Ihmisille näitä tehdään. Ja jotta siinä onnistutaan, ihmisiä pitää kuunnella. Heiltä saa valtavasti neuvoja ja vinkkejä. Lopputuloksena on erittäin tyytyväisiä ihmisiä.

Kaisa Blomstedt on sisustusarkkitehti, jolla on vuosikymmenien kokemus kotien, toimistojen ja julkisten tilojen sisustussuunnittelusta. Hänellä on oma sisustusarkkitehtitoimisto, Studio Kaisa B. Hän luennoi sisustamisesta Helsinki Design Schoolissa.

Julkaistu

27.11.2014
Tags