Yrityskiihdyttämö Newentures on uuden teollisen liiketoiminnan edelläkävijä. Yhtiö sisusti itselleen kattohuoneiston Helsingin Citycenteristä.

Yrityskiihdyttämö Newenturesin uuden toimitilan ikkunoista aukeaa näkymä yli keskustan arvorakennusten, kohti päärautatieasemaa. Keskeinen sijainti oli tärkein tavoite, kun uutta tilaa haettiin. Kävelyetäisyys juna-asemalle on välttämättömyys yritykselle, jonka siipien alla toimii liki kymmenen suomalaista startup-yritystä.

Vuonna 2009 perustetun yhtiön luonnetta kuvaa hyvin se, ettei sen toimialalle ole valmista määritelmää. Newentures on tiettävästi ainoa suomalainen yrityskiihdyttämö, joka soveltaa cleantech- ja energia-alan innovaatioita informaatioteknologian avulla teollisiksi tuotteiksi ja on itse mukana yritysten toiminnassa. Newentures osallistuu yritystoiminnan käynnistämiseen, hankkii tarvittaessa rahoitusta ja tekijöitä verkostojensa kautta ja auttaa kasvun alkuun.

”Tavoitteenamme on tehdä yhtiöistä kannattavia ja kansainvälisesti toimivia kasvuyrityksiä”, kiteyttää Niklas Törnkvist, yksi pääosakkaista.

Vaiston voimalla

Yritys syntyi, kun konsulttina toimineet perustajat Niklas Törnkvist ja Timo Teimonen yhdistivät liiketoimintansa ja osaamisensa. Pari vuotta sitten joukkoon liittyi kolmas partneri Jan Österman. Newentures tekee jonkin verran yhteistyötä korkeakoulujen kanssa, mutta suurin osa hankkeista on lähtenyt liikkeelle osakkaiden hyvän vaiston ansiosta.

”Meillä on pitkä kokemus yritystoiminnasta ja liiketoimintaan sijoittamisesta. Siihen tämä toiminta nojaa. Itselläni on yli viidentoista vuoden kokemus. Luotamme vaistoihimme”, jatkaa Törnkvist.

Modernismia Makkaratalossa

Newenturesin uudet tilat ovat Citycenteriin kuuluvan Makkaratalon ylimmässä kerroksessa. Viljo Revellin ja Heikki Castrénin suunnittelema jylhä graniittirakennus valmistui Kaivokadulle Rautatieasemaa vastapäätä vuonna 1967.

Newenturesin kolmensadan neliön tiloissa tunnelma on moderni. Liikehuoneiston sisustuksessa yhdistyvät pohjoismainen ja Yhdysvaltojen itärannikon tyyli. Avoimuutta ja tilan tuntua on korostettu valkoisilla seinä- ja lattiaelementeillä sekä vaalealla kokolattiamatolla.

Aurinkovarjoilla somistetut divaanit sopivat ideointiin ja keskusteluun. Tapaamisia varten on nahkasohvilla ja isolla lasipöydällä varustettu nurkkaus.

”Meille on tärkeää, minkä vaikutelman tila meistä antaa. Haluamme olla moderni edelläkävijä”, kuvailee Törnkvist.

Äskettäin uudistetussa Citycenterissä olisi ollut tarjolla muitakin tiloja, mutta ylimmän kerroksen vapautuminen ratkaisi asian.

”Tämän nähdessämme emme miettineet pidempään. Tila oli meille loistava”, kertoo Törnkvist.

Yhtenäinen tila houkutteli

Newentures muutti Citycenteriin uutena Spondan asiakkaana. Kumppanin osaamisesta on ollut apua erityisesti muuttovaiheessa.

Muuton edellytyksenä oli, että uusi tila oli pääosin rakentamaton ja että Newentures sai muokata sen mieleisekseen. Yhtiötä varten sinne tehtiin muutama väliseinä, mutta muuten tila on yhtenäinen ja loftmainen.

Tilan on sovittava niin hallituksen kokouksiin kuin vapaaseen ideointiin. Käytäväkeskustelut ovat Törnkvistin mukaan vähintään yhtä arvokkaita kuin kokoukset ja tapaamiset. Usein vapaamuotoisissa kohtaamisissa keksitään parhaat ideat.

Teksti: Johanna Hytönen

Julkaistu

3.11.2014
Tags

Tutustu toimitilaan

Kaivokatu 8, Helsinki, Ydinkeskusta
Kaivokatu 8
20000m²