WWF Suomi julkisti juhannuksen alla Suomen Green Office -verkoston vuosiraportin, jossa summattiin verkoston 170 organisaation ympäristötekoja. Etenkin energiankulutuksessa oli saavutettu huikeita säästöjä.

Viime viikolla saimme jälleen vahvistuksen siitä, että pienillä teoilla on mahtava vaikutus. WWF Suomen Green Office -verkosto vähensi viime vuonna hiilidioksidipäästöjään sadan kuumatkan verran.

Sponda on mukana Green Office -verkostossa jo kuudetta vuotta. Kuumatkaa ei tänä aikana ole järjestetty, mutta yhtiö on pitänyt vuosittain henkilöstölle Green Dayn. Sitä on vietetty muun muassa perustamalla eko-orkesteri, askartelemalla biojätepusseja ja viettämällä printitöntä päivää.

Spondan pääkonttorin energiansäästö oli viime vuonna noin 42 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Saman verran tulisi päästöjä, jos ajaisi autolla yli puolenvälin matkan maasta kuuhun. Spondan energiatehokkuusohjelman tuloksena koko Spondan kiinteistökannan hiilidioksidipäästövähenemä oli viime vuonna 11 148 tonnia.

Pieniä tekoja

Spondan kokouksissa viimeinen huoneesta lähtijä todellakin sammuttaa valot mennessään. Spondan palaveriponi – lyhyitä kokousmatkoja varten hankittu vihreä Poni-merkkinen polkupyörä − on ahkerassa käytössä. Toimiston jätteiden lajittelu toteutuu jo moitteettomasti, mutta printtaamisen välttämisessä riittää vielä haastetta.

Jokainen spondalainen kulutti viime vuonna keskimäärin 3 700 arkkia toimistopaperia eli 7,4 riisiä. Luvussa on huomioitu kaksipuolinen tulostus oletusasetuksena. Tulostamisen vähentäminen on yksi kuluvan vuoden 2015 tavoitteista.

Sata kertaa kuuhun

Koko Suomen Green Office -verkoston hiilidioksidipäästöt vähentyivät viime vuonna edellisestä vuodesta 13 130 tonnia. Se vastaa sadan kuumatkan pituista ajoa autolla. Green Office -verkoston piiriin kuuluu Suomessa noin 63 000 työntekijää. Energiansäästö työntekijää kohden laskettuna vastasi sähkösaunan lämmittämistä 23 kertaa (180 kWh).

Ympäristötehokkuutta ei saavuteta kampanjoilla tai tempauksilla, vaan työn on oltava pitkäjänteistä. Työkavereiden motivoiminen ja innostaminen kuuluvat Green Office -toimintaan, siinä missä isompien investointien ekotehokkuuden tarkastelu. Pienistäkin voitoista kannattaa iloita ja muistaa, että pienistä puroista syntyy mahtavia jokia.

Hanna Duraku on Spondan ympäristöpäällikkö.

Lue lisää Spondan yhteistyöstä WWF Suomen kanssa.

Teksti: Hanna Duraku

Julkaistu

24.6.2015
Tags

Tutustu toimitilaan

Korkeavuorenkatu 45, Helsinki, Kaartinkaupunki
Korkeavuorenkatu 45
4293m²

Yhteyshenkilö

Valtteri Bragge
Aluepäällikkö