Käen kortteliin, vuonna 1928 noussut kiinteistö osoitteessa Kalevankatu 30 tunnetaan myös hammastaikinaa valmistaneen Oxygenol-tehtaan talona. Nyt Spondan omistama kiinteistö on moderni toimisto- ja liikerakennus, ja se sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingissä, vain kivenheiton päässä Kampin keskuksesta.

Apteekkari Edward Stigzelius perusti Suomeen OY Oxygenol AB:n (ent. AB Oxygenium OY) yhdessä velipuoliensa, apteekkari Gösta Salingrenin ja hammaslääkäri Axel Salingrenin kanssa. Ensimmäiset Oxygenol-mainokset ovat vuodelta 1914 ja pari vuotta myöhemmin alkoi Oxygenol-hammastaikinan myynti Suomessa. Tuolloin tuotetta valmisti helsinkiläinen historiallinen lääketehdas Medica. Yhtiön konttoritilat sijaitsivat Edward Stigzeliuksen omistaman Kauppatorin apteekin tiloissa.

Hammastahnaliiketoiminnan kasvu merkitsi pikkuhiljaa suurempia tiloja. Vuonna 1920 veljekset ostivat tontin ja kaksi pientä puutaloa venäläisiltä omistajilta osoitteesta Wladimirinkatu 30, joka nykyisin tunnetaan nimeltä Kalevankatu 30. Vuonna 1928 puutalojen tilalle nousi tontin nykyinen kiinteistö, punatiilinen tehdasrakennus. Rakennuksen suunnitteli suomalainen arkkitehti ja tekniikan tohtori Ole Gripenberg.

Uusi kukoistus sotien jälkeen

Sota koetteli Käen korttelia ankarasti. Kalevankatu 30:n kiinteistöä pommitettiin talvisodan ensimmäisenä päivänä pahoin. Rakennuksen korjaustyöt ja pihasiipi valmistuivat välirauhan aikaan, vuonna 1940.

Kuten alueen monissa muissakin kiinteistöissä, Kalevankatu 30:n kellaritila toimi alkoholijuomien varastona kieltolain aikaan vuosina 1919–32. Tuona ajanjaksona rakennuksen kellariin koottiin takavarikoituja pulloja ja viinakanistereita. Kellaritilaa pidettiin tuuletusluukkuja myöten visusti suljettuna, jotta juomat eivät olisi päässeet vääriin käsiin turmelemaan Suomen kansaa.

Talossa on historiansa aikana toiminut myös useita yrityksiä – muun muassa 1990-luvun alussa toimintansa lopettanut kirjasitomo Kauppakirjapaino Oy sekä maailmankuulu valaisimia ja lamppuja valmistava Oy Osram Ab, jonka nimi tulee hehkulangan valmistuksessa 1900-luvun alussa käytetyistä alkuaineista, osmiumista ja volframista.

Reilu vuosi sitten kiinteistöön kotiutui Mediaosakeyhtiö Frantic.

"Halusimme kontrastia ja syvyyttä tekemiseemme. Tai kääntäen, emme halunneet digityömme puitteiksi uutta kiiltävää kompleksia ja lasiseiniä", Franticin toimitusjohtaja Sami Relander on kuvannut yrityksensä toimitilavalinnan taustoja.

Saneerausta vanhaa säilyttäen

Vuosien saatossa Kalevankatu 30 kiinteistöä on saneerattu pieteetillä. Rakennus peruskorjattiin 1990-luvulla, jolloin uusittiin kiinteistön talotekniikka. Vanhan tehdasmiljöön henki on kuitenkin onnistuttu säilyttämään myös saneeraustöiden jälkeen.

"Vanhaa tehdasmiljööhenkeä huokuvat tilat tarjoavat nykyaikaiset ja luonteikkaat puitteet monenlaisille toimijoille. Talossa on monimuotoisia tiloja, jotka luovat ulottuvuuksia myös erikoisemmille ja vähän särmikkäämmillekin tilaratkaisuille", toteaa Spondan asiakkuuspäällikkö Kai Ervamaa.

Kiinteistössä on vuokrattavana toimisto- ja liiketilaa seitsemässä kerroksessa.

"Avarat tilat ovat tarpeen tullen muunneltavissa yrityskohtaisesti. Vuokralaisilla on käytettävissään sosiaalitilat talon pohjakerroksessa. Pohjakerroksesta on vuokrattavissa myös varastotiloja", Ervamaa lisää.

Julkaistu

1.9.2014
Tags

Tutustu toimitilaan

Kalevankatu 30, Helsinki, Kamppi, Toimistotila
Kalevankatu 30
3771m²

Yhteyshenkilö

Jenni Nivalainen
Senior Manager, Leasing and Customer Success