Taivas+helvetti-kirjasarjan tekijä Mika Mäkeläinen vakuuttaa, että Suomella on kaikki edellytykset menestykseen.

"Suomi ei kykene menestymään, koska meillä ei ole pääomia, koska olemme niin pieni kansa ja koska täällä on surkea ilmastokin. Nämä puheet ovat pölyistä horinaa."

Tätä mieltä on Mika Mäkeläinen, sarjayrittäjä ja Taivas+helvetti-kirjasarjan tekijä.

Mäkeläisen mukaan pelko, kyynisyys ja lamaannus ovat arkkivihollisiamme, jotka estävät suomalaisia saavuttamasta unelmiaan ja taloudellisia tavoitteitaan. Yrittäjyyden puolestapuhuja näkee, että jokaisessa meissä asuu pieni yrittäjä. Vaikka jokaisesta ei voikaan tulla yrittäjää – eivätkä kaikki edes halua sitä – jokainen pyrkii onnellisuuteen ja hyvään elämään.

Aito intohimo ruokkii kestävää menestystä. Parasta jälkeä syntyy, kun halu tuottaa iloa ja hyötyä asiakkaalle on vielä suurempi motivoija kuin raha

Intohimon ohella yrittämisessä tarvitaan kestävyyttä ja sopeutumiskykyä. Menestyvät yrittäjät kestävät iskuja, toipuvat niistä nopeasti ja säilyttävät toimintakykynsä kovassakin paineessa.

Tekoja, eikä pelkkää puhetta

Mäkeläisen mielestä Suomi tarvitsee päättäjiltä mahdollisimman konkreettisia toimenpiteitä, jotka tukevat yrittäjyyttä ja ulottuvat yli hallituskausien.

"Tosiasioiden tunnustamisen jälkeen tulisi määritellä uudestaan hyvinvointiyhteiskunnan rooli ja tavoitteet. Yksinkertaistetun suunnitelman yhteisestä tulevaisuudesta on oltava innostava ja kunnianhimoinen."

Mäkeläinen muistuttaa, että jokainen voi omilla valinnoillaan rakentaa elämästään sellaisen kuin hän itse haluaa sen olevan.

"Etsimme usein ongelmia liikaa muualta kuin omasta itsestämme. Kuvittelemme, että meillä on enemmän oikeuksia ja vähemmän velvollisuuksia. Asia on kuitenkin juuri päinvastoin. Meillä tulisi olla enemmän velvollisuuksia toisiamme ja yhteisöä kohtaan, jolloin pystymme huolehtimaan myös jälkipolvista."

Mäkeläisen mukaan kohtalo tottelee hämmästyttävän usein tekemistä.

"Elämänlaatu voi muuttua täydellisesti, kunhan on valmis sanomaan omat unelmansa ääneen ja toteuttamaan ne. Pohtiminen on lopetettava ja tartuttava toimeen."

Taivas+helvetti-kirjat pyrkivät antamaan toivoa paremmasta tulevaisuudesta sekä näkymän siitä, mihin kaikkeen ihminen voi vaikuttaa omalla tahdollaan ja teoillaan. Jos vain uskoo ja haluaa.

Teksti: Nina Garlo-Melkas

Julkaistu

20.11.2014
Tags