Freelancer- ja verkostoitunut työ yleistyy nyt vauhdilla. Sponda vastaa tulevaisuuden tarpeeseen esittelemällä ensimmäistä kertaa Suomessa suuren mittakaavan cowork-toimitilan.

Työelämä on parhaillaan suurimmassa muutoksessa vuosikymmeniin. Itsenäinen työ ja etätyö lisääntyvät, ja työryhmiä kootaan projektiluonteisesti. Verkostoituvat ja ketterän kokoiset yritykset vastaavat maailmanlaajuiseen markkinamuutokseen, jonka moottorina ovat muun muassa digitalisoituminen ja robotisaatio. Kaikki tämä kävi ilmi laajasta taustatyöstä, jonka Sponda teki valmistautuessaan uuden Mothership of Work -yhteisön perustamiseen. MOW on Helsingin Pienelle Roobertinkadulle helmikuussa 2016 avattava toimitila, jossa itsenäiset yrittäjät pääsevät osallisiksi joustavista palveluista ja yhteisöllisyydestä. ”Tämä niin kutsuttu cowork eli yhteinen toimitila on globaalisti iso trendi”, kertoo digitaalisuuteen erikoistunut johdon konsultti Marjaana Toiminen.

Barcelona, New York, Helsinki…

Euroopassa avataan jatkuvasti uusia cowork-tiloja suuriin kaupunkeihin. Toimisen mukaan Barcelonan kaupunkialueella on jo 280 cowork-tilaa, joissa työskentelee yli 12 000 ihmistä . Yhdysvaltoihin perustettiin viisi vuotta sitten cowork-tilojen ketju WeWork, jonka arvoksi laskettiin heinäkuussa 10 miljardia dollaria. Toiminen arvioi, että ilmiö liittyy verkostomaiseen tapaan tehdä työtä. ”Se lisääntyy varmasti. Yksin työtä tekevien ja freelancereiden osuus työvoimasta tulee kasvamaan kaikkialla. Tulevaisuudessa ideat ovat tärkeämpiä kuin organisaatiot ”, hän lisää. Jyrkintä kasvu on ollut Yhdysvalloissa, missä kolmasosa työvoimasta on jo nyt freelancereita. Suomessakin heidän määränsä on kasvanut koko 2000-luvun.

Yhteisöllisyyttä yrittämiseen

Spondan kehittämä MOW-konsepti tuo itsenäisille yrittäjille heidän kaipaamaansa yhteisöllisyyttä. MOWin jäsenet saavat käyttöönsä kaikki toimitilan palvelut. Palveluja kehitetään koko syksyn ajan aina avaamiseen asti yhdessä tilan kohderyhmästä kootun kehitysryhmän kanssa. Esimerkkinä suunniteltavista palveluista on muuttopalvelu, joka hoitaa käytännön asiat yrittäjän puolesta. Uudessa toimitilassa on valmiina kaikki tarvittava. Tiloissa on otettu huomioon myös projektiluonteisen ja keskittymistä vaativan työn edellytykset. Erikokoisia tiloja on vaihtelevaan käyttöön, ja yritys tai freelancer voi joustavasti lisätä tai vähentää tilojaan projektien mukaan. Viihtyvyyttäkään ei ole unohdettu. Ravintola, sauna, yhteiskeittiöt, lounge-tila ja kirjasto ovat kaikkien käytössä. ”Yrittäjälle on avuksi, että MOW tarjoaa hänelle merkittäviä, arkea hyödyttäviä palveluita osana vuokraa. Parin hengen firmoilla ei välttämättä ole niihin muuten mahdollisuutta. MOWissa pienet yritykset voivat saada suuren yrityksen muskelit”, Toiminen analysoi. Kiinteistöön tulee myös monipuolisia teknisiä palveluja sekä yhteinen MOW-sovellus palveluineen. MOW-host eli kiinteistöisäntä tai -emäntä pitää huolen siitä, että tiloissa järjestetään myös viihdyttäviä ja inspiroivia tapahtumia. MOW-host auttaa yhteisön jäseniä tutustumaan toisiinsa ja verkostoitumaan.

Hae jäsenyyttä tästä

Teksti: Johanna Hytönen

Julkaistu

10.9.2015
Tags

Tutustu toimitilaan

Pieni Roobertinkatu 9
2240m²