Oletko koskaan nähnyt kattoa, joka on kuin puisto? Tai jossa viljeltäisiin lounasravintolan salaattipöydän aineksia? Tällainen katto on viherkatto. Tulevaisuudessa ne muodostavat olennaisen osan ilmastonmuutokseen sopeutuvaa kaupunki-infrastruktuuriamme.

Viherkatoilla lievitystä tulviin ja helpotusta helteisiin

Kaupungeissa rakennukset ja asfaltti peittävät alleen suuren osan kasvillisuudesta ja muodostavat vettä läpäisemättömän pinnan. Pidättäessään vettä viherkatot hidastavat hulevesien valumista viemäreihin ja vähentävät näin tehokkaasti kaupunkien tulvariskiä. Haihduttamalla vettä ja estämällä allaan olevien rakenteiden lämpiämistä viherkatot viilentävät sekä kaupunkiympäristöjä että rakennusten sisäilmaa.

Haihduttamalla vettä ja estämällä allaan olevien rakenteiden lämpiämistä viherkatot viilentävät sekä kaupunkiympäristöjä että rakennusten sisäilmaa. Suomen näkövinkkelistä viilennys ei ehkä tunnu kovin tärkeältä tavoitteelta, mutta maailmanlaajuisesti se nielee energiaa huomattavasti enemmän kuin lämmitys.

Suomessa viherkattorakentaminen vielä lapsenkengissä

Toisin kuin Keski-Euroopassa, viherkattorakentaminen on meillä vielä melko vähäistä. Pääkaupunkiseudulla viherkattoja on joitain kymmeniä ja muualla maassa vieläkin vähemmän. Toimistotalojen kasvaneet jäähdytysvaatimukset ovat Suomessakin kuitenkin lisänneet kiinteistöjen energiakulutusta huomattavasti viimeisen 10 vuoden aikana. Viherkattojen hyödyntäminen voi meilläkin olla yksi keino parantaa toimistotalojen energiatehokkuutta.

Rakennusten katoista puistoja ja hyötypuutarhoja

Olen varma, että jatkossa viherkattoja rakennetaan ja hyödynnetään meillä lisääntyvässä määrin, edellytetäänhän tätä jo kaavoituksessakin. Esimerkiksi Helsingin Kalasataman ja Pasilan keskusta-alueen kilpailutuksissa viherratkaisut olivat yksi valintakriteeri.

Viherrakenteet voivat olla muutakin kuin talojen kattoja. Sponda rakennutti joitain vuosia sitten Itäkeskukseen kaksi pysäköintilaitosta, joiden kansille istutettiin puita ja kasveja. Tulevaisuudessa näen paljon mahdollisuuksia etenkin toiminnalliselle viherrakentamiselle esimerkiksi toimitalojen kattoterasseilla, asuntojen hyötyviljelyssä tai hoivakiinteistöjen terapia- ja toimintaympäristöinä.

Veli-Pekka Tanhuanpää
Spondan liiketoimintajohtaja, Kiinteistökehitys

Julkaistu

12.12.2012
Tags