Uusi työn tekemisen tapa tuli Suomeen

Freelancer- ja verkostoitunut työ yleistyy nyt vauhdilla. Sponda vastaa tulevaisuuden tarpeeseen esittelemällä ensimmäistä kertaa Suomessa suuren mittakaavan cowork-toimitilan.

Työelämä on parhaillaan suurimmassa muutoksessa vuosikymmeniin. Itsenäinen työ ja etätyö lisääntyvät, ja työryhmiä kootaan projektiluonteisesti. Verkostoituvat ja ketterän kokoiset yritykset vastaavat maailmanlaajuiseen markkinamuutokseen, jonka moottorina ovat muun muassa digitalisoituminen ja robotisaatio.

Kaikki tämä kävi ilmi laajasta taustatyöstä, jonka Sponda teki valmistautuessaan uuden Mothership of Work -yhteisön perustamiseen.

MOW on Helsingin Pieni Roobertinkadulle helmikuussa 2016 avattu toimitila, jossa itsenäiset yrittäjät pääsevät osallisiksi joustavista palveluista ja yhteisöllisyydestä.

”Tämä niin kutsuttu cowork eli yhteinen toimitila on globaalisti iso trendi”, kertoo digitaalisuuteen erikoistunut johdon konsultti Marjaana Toiminen.

Yhteisöllisyyttä yrittämiseen

Spondan kehittämä MOW-konsepti tuo itsenäisille yrittäjille heidän kaipaamaansa yhteisöllisyyttä. MOWin jäsenet saavat käyttöönsä kaikki toimitilan palvelut. Palveluja kehitetään yhdessä tilan kohderyhmästä kootun kehitysryhmän kanssa.

Esimerkkinä suunniteltavista palveluista on muuttopalvelu, joka hoitaa käytännön asiat yrittäjän puolesta. Uudessa toimitilassa on valmiina kaikki tarvittava. Erikokoisia tiloja on vaihtelevaan käyttöön, ja yritys tai freelancer voi joustavasti lisätä tai vähentää tilojaan projektien mukaan. Viihtyvyyttäkään ei ole unohdettu. Ravintola, sauna, yhteiskeittiöt, lounge-tila ja kirjasto ovat kaikkien käytössä.

”MOWissa pienet yritykset voivat saada suuren yrityksen muskelit.”

”Yrittäjälle on avuksi, että MOW tarjoaa hänelle merkittäviä, arkea hyödyttäviä palveluita osana vuokraa. Parin hengen firmoilla ei välttämättä ole niihin muuten mahdollisuutta. MOWissa pienet yritykset voivat saada suuren yrityksen muskelit”, Toiminen analysoi.

Kiinteistöön tulee myös monipuolisia teknisiä palveluja sekä yhteinen MOW-sovellus palveluineen. MOW-host eli kiinteistöisäntä tai -emäntä pitää huolen siitä, että tiloissa järjestetään myös viihdyttäviä ja inspiroivia tapahtumia.